Priča o američkoj avanturi ljubuških studentica

US JIM mostarska je agencija za Work and Travel koja studentima iz BiH pruža mogućnost stjecanja neprocjenjivog životnog iskustva i priliku za rad u SAD-u nakon što su i sami bili polaznici ovoga programa. Work and Travel je program kulturne razmjene koji studentima omogućuje da tijekom ljetnih mjeseci borave u Americi i rade poslove sezonskog karaktera zajedno sa studentima iz cijelog svijeta. Program se sastoji od četiri mjeseca rada, a nakon toga slijedi mjesec dana predviđen za putovanja. Osnivač programa je američka vlada, a nudi ga US JIM u suradnji s američkim sponzorom Intrax.


Nikolina Čolak i Magdalena Kordić, sudionice su ovoga programa i studentice Sveučilišta u Mostaru, a za treci.ba govorile su o svojem iskustvu ostvarenog američkoga sna.


Naime, Nikolina i Magdalena ovo su ljeto provele u SAD-u, odakle su se vratile prije mjesec dana, a na Work and Travel su išle preko već spomenute US JIM agencije iz Mostara koja posjeduje desetogodišnje iskustvo u ovom programu.


Na pitanje kako su saznale za Work and Travel Nikolina je objasnila da za program zna već duže vrijeme zahvaljujući prijateljima i poznanicima koji su bili korisnici istoga, a već na prvi glas o programu pojavila se želja za prijavom.
„Pratila sam sve informacije, fotografije i objave drugih studenata koji su bili na programu, ali fakultet je uvijek bio prioritetan. Početkom prošle akademske godine, a ujedno i posljednje godine mog studiranja, shvatila sam kako mi je to zadnja šansa za program te sam odlučila da ću ljeto 2019. provesti u Americi“, izjavila je zatreci.ba Nikolina.


Magdalena je navela kako se njoj sama pomisao na odlazak u Ameriku na duži period činila teško ostvarivom i da je duže vrijeme odbijala odvažiti se na prijavu, ali je na angovor prijateljice ipak pristala i odvažila se prijaviti.
Njihovo putovanje započelo je već u studenome 2018. godine kada su napravile prvi korak i prijavile se na Work and Travel program. Za prijavu je potrebno prikupiti dokumentaciju te ispuniti prijavu za program, nakon toga slijedi biranje lokacije i posla koji student želi raditi u čemu student ima punu pomoć agencije, a zatim avionska karta i viziranje.Nikolina i Magdalena izjavile su kako su posebno zahvalne agenciji US JIM za maksimalnu pomoć, otvorenost i suradnju te su naglasile da cijelo prikupljanje papirologije i dokumentacije ne predstavlja nikakav problem već da je to sve dio putovanja koje donosi uzbuđenje i iščekivanje pred odlazak.


„Nas dvije smo najbolje prijateljice od malih nogu i sve u životu smo prolazile skupa. Sama ideja o zajedničkom odlasku u SAD bila je pomalo nestvarna. Amerika je ipak drugi svijet o kojem konstantno slušate i cijeli život gledate na serijama, filmovima ili fotografijama. Očekivanja su bila velika, ali Amerika nam je ostvarila i više od očekivanoga“, objasnila je Nikolina.
Ljeto su provele u Massachusettsu, u malom gradu East Harwichu, sat vremena udaljenom od Bostona, a stanovale su u obiteljskoj kući nedaleko od radnog mjesta.


U Americi su radile dva posla. Prvi posao bio je u Weqaussett Resortu koji je prema Forbesu ocijenjen s pet zvjezdica što ga čini jednim od najboljih resorta u Americi, a drugi posao bio je u trgovini u blizini kuće u kojoj su živjele. Magdalena je radila u jednom od restorana kao server assistant u ulozi food runner budući da u Americi postoje četiri osobe koje rade posao jednog konobara kod nas.
„Moj posao bio je posluživanje hrane gostima zbog čega sam stalno bila u komunikaciji kako s kolegama iz kuhinje tako i s gostima. Na početku se činilo zahtjevno zbog svih pravila koje Forbes zahtijeva, ali vrlo brzo sam se prilagodila i prihvatila način rada kao dio svakodnevice“.


Nikolina je radila kao hostesa u jednom od restorana. Njezin posao bio je uglavnom baziran na komunikaciji s gostima kako u samom restoranu tako i u uredu.
„Ispočetka se činilo zahtjevno zbog svih pravila kojih smo se morali pridržavati na radnome mjestu ali sada sam zahvalna na istome jer sam se usavršila u komunikaciji i radu“.
Njihov radni dan bio je dug i ispunjen. Buđenje je bilo već od pet sati , prvi posao od šest do 15, a drugi posao od 16 do 22 ili 23 sata. U pauzi su znale zaspati na par minuta kako bi se malo odmorile.
Što se tiče znanja engleskog jezika nisu imale nikakvih problema u snalaženju i komunikaciji s ljudima. Za dobro poznavanje engleskog zahvaljuju profesoru iz srednje škole koji im je ponudio znanje i kvalitetnu podlogu, a nakon četiri mjeseca su svoje znanje engleskog još više usavršile.


Objasnile su da prethodno radno iskustvo za rad u Americi jeste poželjno, ali nije nikakav preduvjet. Na početku se održavaju treninzi i orijentacije gdje se student upoznaje s poslom i onime što radno mjesto od njega zahtijeva.
„Mislim da je najvažnija volja za radom jer Amerikanci to najviše cijene. U slučaju bilo kakvog problema, svi su tu da vam pomognu, a ukoliko želite napredovati u samom poslu mjesta uvijek ima“, rekla je Magdalena.
Vrijeme provedeno u Americi je mnogo utjecalo na njih u pogledu samostalnosti, samopouzdanja, usavršavanja jezika, upoznavanja novih kultura, ali ono što su izdvojile kao najljepše su ljudi koje su tamo upoznali i uspomene koje su s njima stvorili. Ameriku i život u istoj opisuju kao slobodu, širinu i samostalnost i mjesto gdje se cijeni marljivost i borba za vlastite ciljeve ali da tamo ipak ne bi mogle zamisliti svoj život.


„Često nas pitaju možemo li zamisliti život tamo. Odgovor je ipak ne, budući da se vrijednosti koje su nama usađene od djetinjstva ne cijene dovoljno, obitelj, vjera, prijatelji koji su uvijek ispred svega materijalnoga“, kazala je Nikolina.
Tijekom ljeta slobodne dane su iskoristile za Boston, Nantucket i Martine vinograde, gradove u blizini njihovog radnog mjesta ili za druženja s prijateljima i odlazak na plažu. Nakon četiri mjeseca rada otišle su u New York na pet dana. Magdalena je poslije New Yorka zbog privatnih obveza otišla kući, a Nikolina je nastavila putovanje na Zapadnu obalu gdje je posjetila Los Angeles, Las Vegas i San Francisco.


„Ono što tamo doživite ne može se mjeriti s brojkama, ali definitivno se isplati u financijskom pogledu. Uloženi novac može se jako brzo vratiti jer je standard velik te su samim time satnice dosta visoke, a tu su i napojnice koje Amerikanci uvijek ostavljaju“, objasnila je Magdalena.


„Odvažite se i ostvarite svoje snove“, poručile su za kraj i pozvale sve studente da naprave prvi korak prema svojoj američkoj avanturi i dođu u srijedu na prezentaciju čuti i vidjeti još više.