AMERIČKA AVANTURA Mostarski student ispričao svoje neprocjenjivo životno iskustvo


Priliku da ode na Work and Travel program  iskoristio je Mario Matuka iz Novog Travnika koji je proteklo ljeto proveo u Americi.Za portal Hercegovina.info Matuka je ispričao svoje ‘američko iskustvo’ naglasivši kako je ovo idealna prilika za studente. U Ameriku ste putovali preko agencije US JIM, odnosno programa Work nad Travel. Kako je uspostavljen kontakt i što je potrebno studentima da se pridruže ovom programu?

Kontakt s agencijom US JIM je dosta jednostavno ostvariti, budući da su aktivni on-line i u uredu. Može ih se pronaći na internet adresi www.us-jim.com , preko maila us.jim.info@gmail.com te preko većine društvenih mreža ( Facebook, Instagram...).Djeluju i u svom uredu u Mostaru, Kneza Branimira 12, u zgradi Sivrić na 2. katu. Dakle, program zahtjeva i neke uvjete. Prvi takav je da ste student, imate manje od 29 god, posjedujete neku osnovnu razinu znanja engleskog jezika, te valjane dokumente. Ali ono što bih ja rekao da vam je potrebno, to je želja za avanturom, želja za doživljavanjem nečega nezaboravnog.

 


Koliko su studenti u Mostaru upoznati s programom Work and Travel?Work and Travel program je jako raširen diljem Europe, u ljetnim mjesecima studenti iz raznih zemalja Europe borave u Americi, pa tako i studenti iz Bosne i Hercegovine, a ima sve više studenata iz Mostara. US JIM su pokrenuli studenti koji već godinama daju priliku mostarskim studentima da ukoliko im studentske obveze dopuste provedu nezaboravno ljeto radeći i putujući Amerikom. Nisam bio jedini student tamo, mnoge se moje kolege odluče na ovu avanturu. Koliko mi je poznato sada je ogroman interes za ljeto 2020. godine, što mi je jako drago čuti jer znam koliko će im to ljeto promijeniti živote. Da mogu mijenjati nešto, vratio bi se par godina unatrag, te išao svako ljeto na program Work and Travel.Koje ste poslovi radili u Americi, može li se obavljanjem istih dovoljno zaraditi za putovanja?

U Americi sam radio dva posla prvi posao sam radio kao konobar na bazenu u jednom velikom resortu na Floridi (Henderson resort), a drugi posao sam radio u Paula Deens Kitchen isto pozicija server, odnosno konobara. Najviše se može zaraditi radeći posao servera s obzirom da većina Amerikanaca ostavlja ‘bakšiš’ 20% od ukupnog računa. Ali ako ste spremni raditi i s drugim poslovima se može dovoljno zaraditi za putovanje i da vratite uloženi novac.


Kakvi su vaši dojmovi o stanovnicima Amerike, jesu li oni pristupačni, spremni pomoći strancima? Je li Amerika idealna zemlja za život, vidite li sebe jednog dana u tom okruženju?

Amerikanci su dosta različiti vecina ih bar u mom slučaju su bili dosta pristupačni. Što se tiče života u Americi dobra stvar je što ako želite raditi imate dosta mogućnosti zaposlenja te možete dosta zaraditi i osigurati si pristojan zivot. No, dosta se ljudi izgubi u tome i većina ih radi 2 ili 3 posla tako da imaju malo slobodnog vremena za obitelj i prijatelje što je velika razlika u odnosu na našu zemlju gdje popijemo 3 kave dnevno haha.


Kako je izgledao jedan radni dan u Americi?

Na prvom poslu konobara na bazenu sam startao s radom u 11h a završavao u 16:30 dok sam drugi posao radio od 7h do 22h. Jedan dan tjedno sam imao slobodan i naravno kad je sezona bila u padu (sredinom 8 mjeseca) radio sam manje sati.


Posljednjih mjesec dana boravka u Americi iskoristila ste za putovanja. Koja ste gradove sve uspjeli posjetiti?

Prva tri mjeseca sam proveo u Destinu na Floridi gdje sam i radio. Nakon toga sam prvo odlučio otići na Kubu u kojoj sam proveo osam dana i posjetio Havanu i grad Vinales u kojem se prave najbolje kubanke na svijetu. Nakon toga sam išao na jednu organiziranu turu devet dana koja je uključivala posjete: Las Vegas, Grand Canyon, Los Angeles, San Francisco, Sequoia park (gdje rastu najveća drveća na svijetu). I na kraju sam posjetio New York u kojem sam proveo osam dana.


Osim Amerike, dio putovanja posvetili ste Kubi. Kakve ste dojmove donijeli iz te zemlje?

Kuba me jako fascinirala i opisao bih je kao siromašnu zemlju s jako veselim ljudima. Prosječna plaća u Kubi je 30 dolara mjesečno međutim oni dobivaju mjesečno bonove tako da nitko nije gladan te imaju besplatno zdravstvo ( i država koja ima najbolje doktore na svijetu). Dosta je jeftina za turiste, a većina Kubanaca je jako gostoljubiva. Tako da preporučujem za posjetiti dobit će te osjećaj kao da ste se vratili 50 godina u prošlost.

Iako je sigurno veoma teško izdvojiti neku od lokacija, možete li to ipak učiniti za čitatelje portala Hercegovina.info?

Jako teško je izdvojiti samo jednu lokaciju. Međutim na mene je možda najveći dojam ostavio Grand Canyon, jednostavno čudo prirode.


Nakon povratka iz Amerike uspješno ste završili studij i postali magistar radiološke tehnologije. Hoćete li stečeno znanje primjenjivati u BiH, ili će te kao veliki broj mladih napustiti našu zemlju?

Da, prije nekoliko dana postao sam magistar radiološke tehnologije. Planiram svoj život nastaviti negdje u Europi, vrlo vjerojatno Austrija.U Mostaru sam prije svega stekao sam mnogo prijatelja po kojima ću i pamtiti studiranje. Naravno, u lijepom sjećanju mu je Kickboxing klub 'Eagles SCM' jer sam bio u njemu od samog osnivanja, a klub i danas niže odlične rezultate. 


Za kraj razgovora poruka mladima koji žele posjetiti Ameriku.

Studentima bi iskreno preporučio posjetu Americi preko programa Work and Travel jer donosi jako puno benefita. Osim što će posjetiti Ameriku gdje većina nikad nije bila niti će imati priliku, usavršit ce jezik upoznati nove culture, te proširiti svoje poglede na svijet.