Širokobriježanin kao student proputovao Ameriku i postao kum u Vegasu!

Franjo Skoko apsolvent Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru jedan je od rijetkih studenata koji je u četiri mjeseca studentskog putovanja Amerikom zaradio mnogo novca, doživio lude provode i postao kum u Las Vegasu zagrebačkom paru kojeg je tamo upoznao.Ovaj student iz Širokog Brijega rekao je u razgovoru za Pogled.ba kako bi četiri mjeseca putovanja u Americi, gledajući na iskustva koja je doživio, mijenjao za svih 23 godine svoga života.


Ono što sam ja doživio u četiri mjeseca zaista je nemoguće prepričati i opisati riječima, kaže Skoko navodeći kako mu je povratak iz SAD-a u Mostar otvorio brojne vidike.
Sada piše magistarski rad i sprema se za obranu, a nakon toga ako ne dobije pristojan posao za koji se školovao kako ističe neće se puno razmišljati jer život koji je osjetio u Americi ne želi mijenjati za čekanje boljih dana u BiH.
Znam da će me mnogi nakon što pročitaju ovu izjavu podsjetiti kako sam prije godinu dana nakon što sam dobio rektorovu i dekanovu nagradu rekao kako ne namjeravam odlaziti iz BiH, ali činjenica je da su se moji pogledi uvelike promijenili. I dalje želim ostati u BiH, ali sad kad sam osjetio život u jednoj svim drugoj dimenziji koja mi je bila apsolutno nepoznata, više se ni odlaska zaista ne bojim, priznaje Skoko.
Smatra da to iskustvo treba osjetiti svaki student barem jednom u životu, te ističe kako bi volio da njegova priča pomogne u odluci onima koji se misle, ali i zainteresira one koji su pasivni na sve kao što je bio i sam prvih godina studiranja. Zaslugu i za ovo putovanje pripisuje svome prijatelju koji je godinu dana ranije putovao i koji ga nagovorio, te financijski podržao za nezaboravnu avanturu.Novac koji sam uložio za ovo putovanje vratio sam peterostruko, a ono što sam doživio novcem se mjeriti i ne može, kaže Skoko.
Računao je kako tvrdi da za tri sezone rada u Hrvatskoj ne bi zaradio koliko je na ovome putovanju u Americi, a smatra da bi njegov sljedeći odlazak bio znatno plodonosniji.
Žao mi je što nisam bio aktivniji od početka studiranja i što se moj studentski život svodio na polaganje ispita i ispijanje kava s prijateljima. Da sam bio aktivniji mogao sam do sada putovati tri ili četiri puta, steći mnogo više iskustva i zaraditi novac za možda čak i za neke vlastite projekte i tko zna što sve, priznaje Skoko navodeći kako se probudio za sve mogućnosti koje studentski život nudi tek na petoj godini studija.
Na petoj godini pored fakulteta odlučio sam raditi neke prakse, prijavljivati se za natjecanja i projekte, pa sam shvatio da imam vremena na završnoj godini i za putovanje. Prijavio sam se u agenciju US JIM i tu je započela moja nezaboravna avantura, kaže Skoko.

Sve je bilo zanimljivo od priprema i pakiranja stvari koje je na povratku sve bacio, jer je kako tvrdi tamo kupio toliko toga da za stvari koje je ponio od kuće nije bilo mjesta.
Na sjeveru savezne države New York, živio je i radio u hotelu koji je cijeli otok na jezeru Lake George kod grada Bolton Landing.
Što je najvažnije kako ističe sve vrijeme boravka imao je podršku agencije Intrax koja je u dogovoru s agencijom US JIM iz Mostara osigurala poslove, zdravstvena osiguranja i bila na raspolaganju za sve što je trebalo tijekom boravka.
Jednom barem mjesečno smo se morali javiti na razgovor čak i ako je sve uredu, da to potvrdimo, ističe Skoko. No on je uspio raditi čak četiri posla.
U početku sam radio na održavanju golf terena, a vrlo brzo sam iskazao želju da radim još nešto pa sam postao server na vjenčanjima i zabavama što je izuzetno dobro plaćen posao, kaže Skoko. No uskoro je saznao da treba čistač za stubišta, a potom i za kruzere u marini, tako da je u vrlo kratkom roku radio četiri posla i jako dobro zarađivao.
Svi su poslovi bili unutar tog hotela koji je zapravo čitav otok na spomenutom jezeru, a svi poslovi su mu bili kako tvrdi, zanimljivi na svoj način, te plaćeni tako da mu je bilo žao ostaviti bilo koji od njih.
No kako naglašava nije propuštao ni partijanje, pa je odlučio žrtvovati spavanje koje je znao da će nadoknaditi kad se vrati u Hercegovinu.
S kolegama s posla je proputovao veći dio istočne obale, a bilo je tu kako kaže Kineza, Poljaka, Indonezijaca…


U New Yorku sam bio dva dana kad sam tek stigao s dvojicom kolega, nakon čega samo otišli u mjesto gdje smo radili. Nakon toga smo posjetili Niagarine slapove za koje moram reći da su zaista fascinantni, ako postoji raj ja mislim da baš tako izgleda, govori Skoko pokazujući fotografije s putovanja.
Nakon toga su na dva dana otputovali u Toronto, a potom su posjetili Boston u kojem se mogao zamisliti i da živi. Upečatljiv mu je ostao Harvard koji kako ističe nije ništa veći od mostarskog Sveučilišta, štoviše misli da je i manji, ali kako naglašava prizor studenata kako s laptopima sjede po travi i klupama je bio baš kao u filmovima koji prikazuju ovu tvrđavu znanja.
U međuvremenu sam putem mreže za studente dogovorio s dvije cure iz Hrvatske da putujemo zapadom, tako da sam pri povratku odmah iz New Yorka letom krenuo za San Francisco gdje smo se dogovorili naći, nastavlja Skoko priču o uzbudljivom putovanju.Sutradan na doručku upoznaje još troje Hrvata s kojima im se road trip podudara 90 %, te dogovore zajedničko putovanje nakon što stignu cure s kojima je već dogovorio.
U San Franciscu smo proveli 4 dana i obišli sve što se moglo od čuvenog Alcatraza do nacionalnog parka Golden Gate. Potom smo rentali automobili i krenuti za Los Angeles, te obišli sve plaže među kojima je čuvena Malibu, ističe Skoko. Put ih je kako kaže odveo i do čuvene Santa Barbare, te Santa Monice, ali i do Venice Beach, mjesta gdje je snimljena legendarna serija “Sunset Beach”.
Universal studio možda je jedna od najboljih stvari koju sam doživio na putovanju, uz lude vožnje, kroz roller coaster gdje možete gledati sve filmove koje je Universal snimio, priča ovaj Širokobriježanin pun dojmova s putovanja koje se nastavilo u San Diego.
Tu je doživio posebno iskustvo i po prvi put u životu stao je na dasku za surfanje.


Rekao bih da je to zaista nezaboravno iskustvo, ali moram naglasiti da je stvarno preteško. Nisam se polomio ali sam samo jednom uspio stati na noge, što nitko nije uspio ni snimiti, sa smijehom će Skoko pojašnjavajući kako je to zahtjevan proces.
Treba 50 metara isplivati i kako kaže pravo se umoriti do valova gdje bih mogao surfati ali onda nemaš snage za ništa.
Nakon San Diega smo otišli u Las Vegas i to je nešto baš kao u filmovima, u pustinji si na 45 stupnjeva a hladno ti, piješ i jedeš koliko hoćeš sve dok kockaš. Tu nema spavanja, 4 ujutro je kao 4 popodne, zaneseno opisuje Skoko.
No u gradu snova filmski prizor i sam je doživio.


U Las Vegasu se prijatelj i prijateljica iz Zagreba odluče ženiti, a kako sam ja jedini muškarac pored njega bio kojeg zna, posto sam mu tada kum. To je stvarno nezaboravno. Ceremonija je bila predivna, svi smo čak suzu pustili, iako je to vjerovano matičaru bila samo rutina, odradio je taj dio s blagoslovom tako da smo svi bili zaista dirnuti, kaže Skoko pokazujući fotografije i video klipove sretnih mladenaca s kojima je kako kaže sada redovito u kontaktu kao pravi kum.


Putovanjem kroz Ameriku kako kaže za 4 mjeseca je stekao neprocjenjiva iskustva, od radne navike do prijateljstva i ludih provoda koje je kaže mogao gledati do tada samo u filmovima.