September 24, 2017

Au Pair

Što je Au Pair? 

Au Pair u prijevodu znači u paru ili ravnopravan. Au Pair je mlada osoba koja boravi kod neke obitelji u stranoj zemlji  te vodi brigu o njenoj djeci, a obitelj je prihvaća kao svog člana.

Au Pair spada u program kulturne razmjene koji omogućava djevojkama i obiteljima da se upoznaju, te nauče više o drugim kulturama što je od velikog značaja za osobno obrazovanje kao i međusobno poštovanje i razumijevanje. Au Pair djevojka ima priliku naučiti jezik, upoznati nove prijatelje i jedan sasvim drugačiji način života, kao i približavanje naše kulture drugima.

Da li se program može napustiti prije isteka godine dana?

Može, ali u tom slučaju sami sebi plaćate povratnu kartu.

Kakvo iskustvo čuvanja djece morate imati da bi bili sudionik Au Pair programa?

Važno je da volite djecu i da želite voditi brigu o njima, kao i da ste neko vrijeme proveli čuvajući djecu i bebe od 2 godine. Obitelji kod kojih ste čuvali moraju vam napisati kratku preporuku koja je potrebna za program.

Što znači da je ovaj program odobren od Američkog State Departmenta?

Uvijeti pod kojima se ovaj program odvija postavljeni su od strane State Departmenta. To podrazumijeva način i uvjete prijavljivanja te selekciju obitelji i djevojaka za program, kao i visinu džeparca, maksimalni broj radnih sati, obveze djevojaka i obitelji, obvezan obrazovni tečaj, godišnji odmor, dodanih mjesec dana boravka u Americi, itd.

Koliko traje procedura?

Od trenutka kada predate prijavu, najranije možete otputovati za mjesec dana, a najkasnije poslije dvanaest mjeseci. Za popunjavanje profila i prikupljanje svih neophodnih dokumenata potrebno je oko tjedan dana.

Koliko dobro treba znati engleski jezik da bi sudjelovali na Au Pair programu?

Važno je da imate osnovno znanje, te da se možete sporazumjeti na engleskom jeziku, kako bi vas vaša američka obitelj razumjela. Ne trebate se bojati gramatičkih grešaka i slično. U procesu biranja obitelji, kontaktirat ćete obitelj putem telefona ili skypea. Prilikom apliciranja za vizu, u američkom veleposlanstvu vas očekuje kratki intervju na engleskom jeziku.

Da li možeš sudjelovati na programu, ako nemaš vozačku dozvolu?

Možete, ali će vam biti skraćen izbor obitelji. Skoro sve obitelji voze svoju djecu do škola, jer su američki gradovi jako rašireni, pa će to zahtjevati od vas te je poželjno imati vozačku dozvolu. Dok obiteljima sa malom djecom je svejedno da li posjedujete vozačku dozvolu ili ne. Međutim, svakako naša preporuka je da ipak položite vozački ispit, bez obzira na izbor obitelji, jer to može biti samo plus za vas te će vam omogućiti veću slobodu i mobilnost.

Da li je moja obveza da čistim kuću?

Sve vaše obveze odnose se isključivo na djecu. To ne uključuje čišćenje i spremanje kuće, ali može se odnositi na spremanje dječije sobe i gardarobe.

Da li moram kuhati u obitelji?

Ne morate kuhati za cijelu obitelj, ali od vas se očekuje da pripremite lake obroke za djecu kao što su doručak ili užina.

Može li se mjenjati obitelj prilikom boravka u Americi?

Može. Ukoliko postoji objektivan problem ili neslaganje sa obitelji, uz našu pomoć i pomoć lokalnih koordinatora, obitelj se može promjeniti.

Koliko je sigurno dobivanje vize za sudjelovanje na Au Pair programu?

Ukoliko ispunjavate sve uvijete, jasno komunicirate, imate kompletnu dokumentaciju, niste ranije odbijani za američku vizu nema razloga da ne dobijete vizu potrebnu za program. Naravno, na  američkom veleposlanstvu je da procjeni i odobri vam vizu ili ne.